Deesje

Haar persoonlijke verhaal

De meeste honden die ProZUS uit het dierenasiel Parla redt komen bij een afschuwelijke man vandaan. De man verhuurt barakken aan andere mannen die daar dus hun honden ‘stallen’. Maar de honden worden daar echt bizar slecht behandeld. Sommigen honden lopen dan opeens op straat en komen bij het dierenasiel Parla terecht. Andere honden worden door de politie weggehaald als er meldingen komen van dierenmishandeling. Dan moet die man zijn tent sluiten, maar binnen no time begint hij weer opnieuw.
De Galgo’s en Podenco’s komen daar bijna allemaal vandaan. Zo dus ook dit kleine meisje Deesje!

Haar karakter

De potentie van de groei van een hond is ontzettend belangrijk. Deesje laat zien dat ze niet alleen slim is, maar ook zo ontzettend graag wilt. En juist dat is een mooie combinatie om te kunnen zeggen: met tijd… met tijd waarin je de juiste begeleiding en liefde krijgt word je een schitterende volwassen teef! Waarschijnlijk geen wereld-reiziger of een ontdekkingsreiziger, maar de meest trouwe en dankbare hondenmaat voor de mensen en honden in jouw leven! En wij weten dat er mensen zijn die juist een hond zoeken voor zichzelf en niet voor de hele wereld! Haar impregnatie aangaande ervaringen in de ‘normale’ wereld toen ze pup was is summier geweest waardoor ze een fragiel fundament heeft op het gebied van opgedane ervaringen. Beschouw haar als een wereldvreemde jonge hond. Behalve haar hondentaal….. want die is fantastisch en juist weer extreem goed ontwikkeld.

Want ze wil zo graag maar weet nog niet goed hoe….. ze blijft op een afstandje staan kijken…. deinst achteruit bij nieuwe dingen, schuilt graag achter een andere hond en kijkt eerst die kat uit de boom…. Dat is Deesje nu. Bij gevoel dat je als baasje zelf twijfelt of niet overtuigd bent van het resultaat (zoals aanlijnen bijvoorbeeld) dan voelt ze dat ook en zal ze stagneren in haar verdere groei en ontwikkeling op dat punt.

Deesje is jong dus mag ook best uitgedaagd worden hoor. Ze mag geprikkeld worden om zich te ontwikkelen, dat moet ook. Na een periode van gewenning leer je haar kennen en kun je gevoelsmatig de grens herkennen in haar prikkelen en overprikkelen. Maar dat gaat dan weer gepaard met die liefdevolle leiderschap.

 

Als je dus wilt werken met tijd en geduld, als je liefde en vertrouwdheid in de aanbieding hebt…. als je uit ervaring weet dat je zo’n ontwikkeling bij een zachtaardige hond moet bekijken als een puzzel waarbij je elke keer op zoek gaat naar dat puzzelstukje in plaats al de hele puzzel in gedachten voor je wilt zien…. dan jeuken je handen vast! Als je weet van nature dat je een baasje bent die respect heeft voor de hond, voor wie hij of zij is…. Dan bent u het baasje waar we naar op zoek zijn. Want daar zit ze goed…. daar kan Deesje uitgroeien tot haar maximale kunnen! En dat is dit meisje de zoektocht waar je voor wilt gaan.

De ervaring die wij al 20 jaar hebben met dit soort honden en adopties is dat het niet alleen de meest dankbare honden zijn die écht hun baasjes zien als hun hele wereld en ontzettend loyaal zijn…. maar ook hun baasjes zo’n dankbaar gevoel geven! Want mét elkaar ga je op pad.

Kom gerust eens kennismaken met dit lieve meisje in haar gastgezin. Gewoon, op de koffie of de thee komen. Verwacht dan geen hond die gelijk op je schoot gaat zitten en je gezicht aflikt… Nee, bekijk haar eens rustig zoals ze zich voegt naar het leven. En bedenk in alle liefde en geduld of die jeukende handen blijven om te leren wat onvoorwaardelijke liefde betekent in het leven. In haar leven.

De feiten

• Naam: Deesje
• Typerende omschrijving: Deesje is een roos in de knop, die langzaamaan haar schitterende mooie blaadjes laat zien. Mensen die Deesje als veilig ervaart krijgen een hond te zien die steeds meer van zichzelf durft te laten zien. In zeer korte tijd heeft Deesje namelijk in haar gastgezin laten zien dat ze kan, wil en durft…. maar dan moeten het wel baasjes zijn die in staat zijn om de deur voor haar te openen. Daar bedoelen we mee: mensen die vanuit zachtheid én structuur (lieve vorm van leiderschap gebaseerd op rust en respect) haar weten te bereiken. Want dit meisje heeft een zachte ziel en heeft echt niet de hele wereld nodig om gelukkig te zijn, alleen maar haar baasjes en een cirkeltje daar omheen. Dat maakt haar gelukkig! Ze komt nu met haar voorpootjes op de bank staan om een knuffel te halen…. dat is zo lief en toont aan: in haar zit alleen maar een zachte ziel!
• Geslacht: teefje (nog niet gesteriliseerd vanwege haar leeftijd)
• Leeftijd: 10 maanden (geboren maart 2019)
• Ras: Ruwharige kleine Podenco (bruin/witte ruwharige vacht), gewicht: ongeveer 11 kilo, hoogte ongeveer 40 cm)
• Aangekomen in haar gastgezin: 23 november 2019 (gastgezin woont in Hazerswoude Dorp)
• Persoonlijk geselecteerd en getest door Stichting ProZUS.

Bijzonderheden

• Bloedtesten: vanwege haar jonge leeftijd zijn bloedtesten niet nodig en mogelijk.
• Gechipt: Ja
• Ingeënt: Ja, ook rabiës
• Kinderen: Jonge kinderen verdienen een hond die primair gelukkig wordt van hun aanwezigheid…. Deesje is (nu nog) bedeesd en wij gunnen haar een plek waar ze geheel tot bloei kan komen zonder onnodige stress en verwachtingen waar zij nu (nog) niet aan kan voldoen.
• Katten: getest en in orde. Verblijft in een gastgezin met katten.
• Andere honden: Ja, geen probleem. Deesje zit in een gastgezin met andere honden. Andere honden is voor haar juist van crusiaal belang om de verbinding te kunnen maken naar de mens. Ze ziet, doet na, leert en komt zo elke keer een stukje meer in bloei. Als hond alleen kan zij waarschijnlijk die verbindingsbrug niet vinden of maken. Buiten is ze niet bezig met de wereld. Ze is bezig met verkennen en leren. Zoals een jonge hond moet doen.
• Aan de riem lopen: Dit is nog onwennig. Eerste periode zelfde stukken lopen om haar vertrouwen te geven en structuur aan te bieden zodat ze leert te ontspannen buiten is hierin belangrijk. Het is een Podenco, dus ze is echt slim….. dus ze komt er echt wel. Maar met geduld, liefde en een soort….. ouderlijke innerlijke rust en zorgzaamheid dat het kleine kuikentje echt wel groot gaat worden is belangrijk in de omgang met haar. Dingen afdwingen geeft alles maar stress, bij jezelf en ook Deesje.
• Autorijden: goed, lekker aangelijnd in de auto.
• Zindelijk: ja goed. Uiteraard is het een jonge hond met een ‘ongelukje’ als je zelf niet oplet of niet op tijd bent.
• Alleen thuisblijven: uiteraard opbouwen, zoals bij elke hond. Deesje zit met andere honden en alleen zijn (ook ‘s nachts) gaat al echt best goed. Ze is dan beneden in de huiskamer.
• Loslopen: Echt niet aan de orde met haar, daar heeft ze (nu) echt nog geen behoefte aan. De binding met haar eigen roedel is nu het allerbelangrijkste! Loslopen past daar niet bij.
• Achtergrond: komt uit Spanje.

Meer informatie en persoonlijk advies:
Telefoonnummer: +31 (0) 6 55 74 00 67
E-mailadres: info@prozus.org
Website: www.prozus.org